A lekvár vagy gyümölcsíz egy sűrű pép, amelyet a gyümölcs cukorral vagy cukor nélkül történő főzése után kapunk. Hagyományosan sárgabarackból, szilvából készült, de napjainkban szívesen fogyasztjuk eperből, málnából, cseresznyéből, szederből, bodzából, áfonyából vagy gyümölcsök házasításából is. Levendulával, fahéjjal, szegfűszeggel is főzünk szilvalekvárt.
Ezeket hosszan, viszonylag mérsékelt hőmérsékleten, állandó keverés mellett főzzük, amíg a víz elpárolgása miatt a gyümölcsben található cukor koncentrációja a megfelelő mértéket el nem éri. A sűrűsödésben a gyümölcs pektintartalma is szerepet játszik.
A magas cukortartalom (50%) miatt baktérium és gombaölő hatású, így tartósítószereket nem használunk hozzájuk.
Eper lekvár
Eperdzsem rózsaborssal
Bodzalekvár
Elkészült az idei első bodzalekvárunk! Kiváló sajtok, kalácsok mellé egyaránt.
Élettani hatásai: Fertőzésgátló és gyulladáscsökkentő hatású. Megfázásra, influenzára és más légúti megbetegedésekre is kiváló. A bodzavirág vizelet- és hashajtó hatásáról is ismert, enyhíti a székrekedést is.
Borzselé
A borzselé gasztronómiai különlegesség. Megőrzi a bor zamatát, ízvilágát.
A borzselét gazdaságunkban termelt otelló vörösborból, a vörösbor fűszerezésével és redukálásával készítjük. Alkoholtartalma 1 % alatt van. Élettani hatása kimagasló, ugyanis a pektin tartalom miatt az ízületekre is kifejti hatását. Leköti a szabad gyököket, így a sejtek többletburjánzását gátolja. Tartalmaz cukrot, pektint, fahéjat, szegfűszeget, borókabogyót, citromot, kevéske parajdi sót.
Felhasználási területe: sütemények, húsok, vadkészítmények mellé.
Zölddió likőr
Ezt az ősi recept alapján készített likőrt minden furasága ellenére a lekvárokhoz sorolom, mert a likőr elkészülte után a dióból lekvár lesz, amit dunsztolni fogok.
A recept igazán ősi, mert a családom anyai ága baszk földről érkezett a XV. században. Sok olyan recept, praktika maradt fent, amit a Tatám és Libetke nagyanyám őrzött. Ma pedig én viszem tovább.
Olyan különleges ízvilágú lesz a lekvár, amit csak különleges süteményekhez használok fel.
Meggy minden mennyiségben!
A meggy sok szerves anyagot tartalmaz, amelyek segítik a méregtelenítést és az emésztést. A Kálium tartalom miatt a szív működésének szabályozását segíti, részt vesz a vércukorszint és a vérnyomás normalizálásában. Tisztítja az érfalakat, javítja az anyagcserét, méregtelenít. Ezáltal a máj és a veseműködés élénkítésével javítja a vitaminok felszívódását. Magas A, C, B, B1, B2-vitamintartalommal bír.
Csodás sütemények alapanyaga. Én a lekvár adta lehetőségeket aknázom ki.
Fűszeres meggy dzsem
Fügelekvár